Repslagarbanan

Gammalt möter nytt, Repslagarbanan på Landala med de nybyggda hyreshusen på Dalbogatan i bakgrunden. En härlig kontrast med dessa små hus och nyare stora hus sedan dessa härliga bilar. Landala är också en stadsdel som bara har rivits precis som Norrby och byggt nytt. Denna stora lada använder till att slå rep. Repslagarbanan är uppfört år 1898 och byggnaden hade en totallängd på 120 m och var 5,5 meter bred och byggnaden revs 1971, bilden är fotograferad 1962. Det ser nästan ut om att byggnaden är på väg att rasa omkull. Jag gillar verkligen den gamla lastbilen som är med på bilden. Denna gamla byggnad låg ungefär mellan Fodervävnader och Bäckeskogsgatan, så det är ett område som verkligen har ändrat på sig.
Jag vet att när jag var mindre så fick jag följa med min mamma när hon skulle hälsa på sin syster som bodde just på Dalbogatan och vi gick ifrån Vrangelsgatan på Norrmalm men jag har inget minne av dessa gamla byggnader. Jag är född 1964 och skulle tro att jag var en 6-7 år när vi gick till Dalbogatan och det är ju svårt att minnas om dessa byggnader stod kvar då men jag tror inte det. Du som läser bloggen kanske kan upplysa mig om när man började riva området Landala. Det vore intressant att veta. Eller ännu bättre kanske någon historia ifrån repslageriet, eller någon annan historia från både Norrby och Landala. Söker även foton på dessa områden även rivningsbilder har du det så skicka ett mail till mig.



Denna bild fotograferade jag ifrån Ackumulatortanken 2016 efter att ha gått nästan 400 trappsteg med det var värt det.  Tänk dig denna bild för cirka 100 år sedan då fanns det bara små trähus i denna vy, men Norrbyskolan fanns då och jag tycker det är en underbar vacker byggnad fortfarande i dag.

PDF-fil